Ава Цукева, IT Project manager: Във VIP Security търсим не просто решения, а начин хората да усетят нуждата

Ава Цукева, IT Project manager: Във VIP Security търсим не просто решения, а начин хората да усетят нуждата

Ава Цукева, IT Project manager: Във VIP Security търсим не просто решения, а начин хората да усетят нуждата

Как една жена реши да се насочи към Информационните технологии? 

Тази сфера ме влече още от дете. Завършила съм информатика в Софийски университет. Бях се насочила към дълбините на информационните технологии, но във времето установих, че програмирането не е за мен и се пренасочих към технологиите като цяло.

VIP Security беше възможност, която г-н Симеонов ми предостави и аз я приех с отворени обятия. Именно той ме спечели като работодател и ми предложи работа във фирмата.  Тук съм вече 8 години.

Какво представлява работата на IT Project manager и по-специално какво е по-различното като имаме предвид, че работите в областта на сигурността?

Проектите са изцяло насочени към нуждите на компанията. Те не са просто ИТ проекти, а са проекти, с които целим да подобрим процесите, съществуващи в компанията. Сигурността в този сектор е доста трудна. Хората, които работят в този сектор, понякога са и доста консервативни. Не е досатъчно само да намерим решението, а да убедим хората, че имат нужда от него. Да им посочим с какво ще им помогне то, защото всяка една нова промяна тук е много голяма борба.

Кои са предизвикателствата, които срещате най-често в оперативната си работата ?

Работя в 90% мъжка компания. Това си има своите минусови и плюсови страни, разбира се. IT отделът, в който работя aз, има нужда от медиатор между колегите. Аз съм този човек, който да „транслитерира“ и помага. А това, че съм жена е плюс.

Динамиката в IT сектора е изключително сериозна. Как успявате да бъдете в крак с тенденциите?

С четене, с много четене. Истината е, че ние много си помагаме помежду си, не е нужно всеки сам да копае за себе си.

Кои са нещата в работата Ви, които Ви носят най-голямо удовлетворение?

Успешно приключен проект. Работа, която сме успели да свършим между отделите, задача, с която сме успели да помогнем на останалите. Така се получава, че IT отделът и цялата фирма сме от двете страни на оградата. Всяко едно успешно подаване на топката и спасяване е една малка победа. И се чувстваш удовлетворен!