Нели Маразова, “VIP Security”: Преди да изберете фирма за охрана, проучете я

Нели Маразова, “VIP Security”: Преди да изберете фирма за охрана, проучете я

Нели Маразова, “VIP Security”: Преди да изберете фирма за охрана, проучете я

Ако пътувате на празници, не разгласявайте това, особено в социалните мрежи. Оттам престъпниците черпят информация. Светнатите лампи не пазят дома. Напротив – през деня те издават, че в жилището няма никого, казва Нели Маразова, директор “Продажби на дребно” във “VIP Security”

– Покрай празниците много хора ще пътуват. Как да прекарат почивката спокойно, без да се притесняват, че домът им може да стане обект на кражба, г-жо Маразова?
– За съжаление, притесненията на хората са основателни, тъй като опитът показва, че в периоди на празници, когато градът буквално опустява, зачестяват опитите за взлом и кражби на имущество. С времето обаче повечето хора се поучиха от собствен горчив опит или от този на близки и познати и започнаха да предприемат различни мерки, за да подсигурят домовете и бизнес обектите, които стопанисват.

Ще спомена някои от тези мерки, които вече са почти задължителни. Това са външните средства за укрепване на обекта – солидни врати и надеждно заключване, решетки, капаци или външни щори на прозорците, контролиран достъп с чип или заключване на входа, физическа охрана на сградата. Следващ етап на осигуряване са алармена система в обекта, видеонаблюдение и СОД услуга, която може да включва и застраховка на имуществото. Такава застраховка може да бъде направена и допълнително към застрахователно дружество.

Най-уязвими са отдалечени къщи или вили в по-усамотени места, където няма наблизо съседи и движение. Там хората обикновено предприемат пълния комплект от мерки, защото са наясно, че рискът е голям.

– Кой е по-добрият вариант – охранителна система или жива охрана? Има ли и други начини за предпазване?

– Най-добре е и двете, ако може да си го позволите. Имаме много клиенти, които, независимо, че има жива охрана в сградата, инсталират и охранителна система. Разбира се, всичко е въпрос на бюджет.

Живата охрана е скъпа, тъй като става дума за двама или трима души на смени, със заплати, осигуровки, униформи, помещение със съответна климатизация за лятото и зимата, което е допълнителен ресурс, и т.н.

Охранителната система е много добър вариант, тъй като инвестицията в такава система е еднократна, след което има такса за СОД услугата, но тя е напълно приемлива и достъпна за мнозинството потребители. Освен стандартната СОД услуга все повече клиенти се възползват и от видеонаблюдение на обекта. То се осъществява както от дежурния център на СОД компанията, така и директно на мобилно устройство на клиента. Той може от всяка точка на света, в която има инетрнет, да отвори камерите в дома или офиса и да види дали всичко е наред.

– По какви критерии трябва да се избере охранителна фирма?

– Има няколко неща, които трябва да се вземат под внимание.

Първо, добре е предварително да проучите охранителна фирма – история, откога е на пазара, отзиви от клиенти. Разберете как се развива – разполага ли с мониторинг център, достатъчно патрулни коли, офиси и служители. Проверете дали има национално покритие и какъв е наборът от услуги за сигурност. Поинтересувайте се как подбира и обучава охранителите и служителите си и дали минават полиграфски изследвания за лоялност, защото те са тези, на които поверявате сигурността си.

– Не е ли много дълъг и труден процесът на инсталация на системите за сигурност – дупчене на стени, поставяне на алармени устройства?

– Инсталацията на алармена система в средно голям обект от 3 помещения отнема между 2 и 3 часа, ако в обекта предварително има прокарани необходимите кабели. Обикновено това окабеляване става при по-сериозен ремонт на обекта, ако собственикът залага, че ще има охранителна система.

Ако обаче няма прокарани кабели и вече е направен ремонтът, има варианти за безжични датчици. Те са малко по-скъпи, но не дупчите стените.

– Какво трябва да направим, преди да тръгнем на път? Можем ли да направим профилактика на системата, за да сме напълно спокойни, че тя ще работи, ако се наложи.

– Преди да тръгнете на път, препоръчваме да предупредите охранителната компания за отсъствието си, за да сте сигурни, че алармената система изпраща коректно сигнали. Ако от дежурния център засекат проблем в изпращането на сигналите, то задължително трябва да се направи профилактика. Много хора просто тръгват, бързайки да свършат много други неща, и не помислят за това.

Освен това нашият съвет е да не оставяте в дома си големи суми или ценности.

Не разгласявайте излишно, че ще отсъствате, особено в социалните мрежи, чрез които престъпниците най-често получават информацията, която им е необходима. Споделете само с най-близки или съседи, на които имате доверие, защото по време на отсъствието ви е добре някой да посети поне веднъж жилището и да се увери, че всичко е наред.

Не оставяйте светнати лампи, освен ако няма настроен таймер към контакта, тъй като през деня те ще светят и ще ви издадат. И ако все пак при завръщането си констатирате взлом, не пипайте нищо, запазете самообладание и се обадете в охранителната фирма и на тел. 166 или 112. Но най-добрият съвет за намаляване на риска е да доверите сигурността си на професионалисти с доказан опит.

– Предстои цяла седмица, през която децата са във ваканция, а родителите – на работа. Как може да се гарантира сигурността им?

– Децата, както и по-възрастните хора са много уязвими при опити за измами и други злоумишлени действия. Децата трябва да се възпитават от малки в няколко основни правила, ако са сами вкъщи.

Задължително е да не отварят по никакъв повод вратата на непознати, дори и те да се представят за служители, търговски агенти, техници и т.н. В такива случаи детето трябва да знае на кого да позвъни по телефона – на родител или друг човек, който да даде инструкция как да реагира. То не трябва да бъде оставяно само̀ да взима решение, тъй като може да бъде много лесно подведено.

Същото се отнася и при позвъняване на телефона – ако е от непознато лице, детето не трябва да дава информация, че е само вкъщи, както и да отговаря на каквито и да било други въпроси.

Ако забележат нещо непривично – необичаен шум, непознати лица по стълбища или друго, да знаят на кого да се обадят.

Трябва и да контролираме достъпа на децата до опасни сайтове и социални мрежи, да им говорим много и постоянно за опасностите, които крие интернет, да им даваме примери и да следим за това с кого общуват в пространството.

– Има ли как да научим едно дете на 8-10 години как да борави с охранителна система?

– По принцип не е препоръчително децата да боравят с алармената система. Все пак е добре да знаят основните правила – как се предава обектът под охрана, което може да стане и само с един бутон, и как се освобождава от охрана, което става с код.

Към някои системи има дистанционни, което е много удобно за деца, но пък там рискът е от фалшиви аларми, ако детето натисне неволно бутона на дистанционното. В такива случаи детето трябва да знае и да се обади веднага на родител или друг възрастен, който да позвъни в охранителната компания, за да отмени реакцията на патрула. Това не е работа на дете, тъй като то трябва да даде на оператора номер на обекта, а не е добре този номер да се знае от детето. Все пак има хора, които биха могли да измъкнат тази информация от едно дете и да злоупотребят.

– Има ли опции за видеонаблюдение на дома с преглед на минали събития?

– Да, и тази опция все повече навлиза в ежедневието ни. Както казах по-рано, ако имате видеокамери и записващо устройство, можете да гледате онлайн или на запис картина от обекта. Препоръчваме този вид допълнителна сигурност за рискови обекти, за магазини, аптеки, денонощни обекти.

– Може ли фирмата за сигурност да поеме охраната и на автомобила?

– Вече има фирми, които предлагат GPS мониторинг. Този вид услуга навлиза и в портфолиото от услуги на охранителните компании. Специфичното в тази услуга е, че при опит за кражба двигателят на колата може да бъде изключен дистанционно и тя бъде локализирана. Това е още една чудесна екстра за всеки автомобил.

Интервюто е публикувано за първи път в 24 часа