Нели Маразова: Доверете сигурността на дома си на професионалисти с доказан опит

Нели Маразова: Доверете сигурността на дома си на професионалисти с доказан опит

Нели Маразова: Доверете сигурността на дома си на професионалисти с доказан опит

Нели Маразова е мениджър продажби на дребно и обслужване на клиенти във “VIP Security”. Тя работи в компанията от 2012 г. и определя търговската стратегия и политика за ритейл клиенти.
Преди да постъпи във “VIP Security” има дългогодишен опит в няколко големи международни компании, където основно обучава и развива мениджъри и екипи по продажби за различни бизнес организации.

Идва летният сезон – времето на дълги отпуски. Забелязвате ли се увеличаване на кражбите през този период?
Има увеличение на опитите за кражби през почивни дни. Справката за алармените събития, която получаваме от дежурния ни център след празници, е значително по-дълга от тази през работните дни. Кражбите зачестяват и през лятото по време на отпуските.
Затова във “VIP Security” има установен процес на подготовка, който включва пакет от мерки на всяко ниво от структурата. Най-важната задача на охранителните компании е тяхната готовност и изпреварващи действия, с които да предотвратяват кражби в обектите.

Какви са правилата за безопасност вкъщи, които детето трябва да знае, ако остане само?
Децата, както и по-възрастните хора, са много уязвими при опити за злоумишлени действия. Децата трябва да се възпитават в няколко основни правила, ако са сами вкъщи.
Задължително е да не отварят вратата на непознати, дори и да се представят за служители, техници и т.н. В такива случаи детето трябва да знае на кого да позвъни – на родител или друг човек, който да даде инструкция как да реагира. То не трябва да бъде оставяно само да взима решение, тъй като може да бъде подведено.
Същото се отнася и при позвъняване на телефона – ако е от непознато лице, детето не трябва да дава информация, че е само вкъщи, както и да отговаря на каквито и да било други въпроси. Също трябва да знаят на кого да се обадят, ако забележат нещо непривично – необичаен шум, непознати лица по стълбища или друго.
Трябва и да контролираме достъпа на децата до опасни сайтове и социални мрежи, да им говорим постоянно за опасностите, които крие интернет, да им даваме примери и да следим с кого общуват в пространството.

Какво може да предприеме всеки, за да подобри нивото на сигурността на дома си?
Много неща могат да бъдат направени, за да се повиши сигурността на дома, но тук ще изброя само няколко.
На първо място помислете за входната врата. Добре е тя да е масивна, а заключването да е с достатъчно висока степен на секретност. След това са прозорците – особено ако са лесно достъпни. Ако има тераси, вратите им би следвало също да могат да се заключват – има много ефикасни райбери за съвременните дограми.
Следваща стъпка за осигуряване на жилището е оборудване с алармена система и включването й за наблюдение и реакция от охранителна компания. За целта е добре да се избере доказана компания. Важно е да проучите историята й, как се развива, разполага ли с мониторинг център и достатъчно патрулни коли, офиси и служители, как подбира и обучава охранителите и служителите си, минават ли полиграфски изследвания за лоялност и други подробности.
Работейки в компания, която е постигнала толкова много във всяко едно от тези направления, разбирам колко е важно хората да обръщат внимание на кого поверяват охраната на своята собственост. Ниската цена не трябва да е водещ фактор за избора, защото поговорката, че евтиното излиза скъпо, може да се окаже много вярна.
Когато сте избрали охранителната компания, заедно с неин представител обмислете каква алармена система да бъде инсталирана с оглед на услугите, които искате да използвате.

Няколко прости напътствия за сигурността по време на отпуска?
Ако възнамерявате да отсъствате по-дълго, не оставяйте в дома си големи суми или ценности. Не разгласявайте излишно, че ще отсъствате – споделете с най-близките, на които имате доверие, защото по време на отсъствието ви е добре някой да посети жилището. Обадете се и на охранителната си компания, за да се уверите, че системата ви изпраща коректно сигнали и да предупредите за отсъствието. Не оставяйте светнати лампи, тъй като през деня те ще ви издадат. И ако все пак при завръщането си констатирате взлом, не пипайте нищо, запазете самообладание и се обадете в охранителната фирма и на тел. 112. Но най-добрият съвет за намаляване на риска е да доверите сигурността си на професионалисти с доказан опит.