Охраната с дрон на бизнес обекти вече е възможна с VIP Security

Охраната с дрон на бизнес обекти вече е възможна с VIP Security

Охраната с дрон на бизнес обекти вече е възможна с VIP Security

Един от важните елементи в създаването на успешен бизнес е осигуряването на неговата сигурност. Важни са както здравословните и безопасни условия на труд, така и цялостната защита на инвентара и собствеността. С навлизането и все по-широкото използване на нови технологии се променят не само условията за сигурност на информацията, но и тези за охрана на магазини, складове, селскостопански площи, големи бази и други подобни обекти.
Една от най-новите, водещи световни тенденции в сектора на сигурността е охраняването на обекти с дрон. Към момента тази лимитирана услуга се предлага само от VIP Security. За въвеждането на новата услуга, подробностите около нея и бъдещото развитие на компанията разказва Александър Захариев, Мениджър корпоративни продажби във VIP Security.

Здравей, Александър. VIP Security продължава да поддържа ниво като една от най-иновативните компании в сектора на сигурността. Как решихте да използвате дрон като част от услугите на компанията?
Главната цел на VIP Security винаги е била да предлага на своите клиенти решения, които гарантират качеството на услугата и дават сигурност на най-високо ниво. Това, разбира се, не се постига лесно – нужни са жива сила и технически средства за охрана. В компанията се сблъскахме с няколко запитвания на наши партньори, които търсеха решение за сигурност и охрана на големи пространства и площи. Внедряването на дрон като част от охраната е възможност това да бъде постигнато с успешен резултат.
Охраната с дрон е изключително удачен избор за охраняване на големи площи, складови бази, селскостопански насаждения, соларни паркове и други сгради от подобен вид. Образно казано, за нас дронът е „охранител с крила“, от когото нищо не може да остане скрито, който вижда навсякъде и всичко, използвайки своите сензори за прецизно откриване на потенциални нарушения в охранявания обект.

Какво трябва да предприемат клиентите, които биха пожелали подобен тип охрана?
На първо място е нужно да се уточни спецификата на обекта, който ще бъде охраняван – какво е неговото разположение и особености. Възможно е даден обект да не бъде подходящ за охрана с дрон, затова преди да преминем към нея е хубаво да се прецени дали наистина е нужна подобна услуга на дадения обект. Ние от VIP Security можем да направим нужния анализ и да дадем препоръки относно възможността да бъде внедрен дрон за охрана.
Второ, дроновете не могат да комуникират с хората на място за по-подробно проучване или анализ. Ако е необходима физическа или животоспасяваща намеса те не могат да помогнат.

Как VIP Security следи процеса и отреагира при нужда от намеса на даден обект, охраняван от дрон?
Компанията ни интегрира решението в своя денонощен мониторинг център. Заедно с това инвестираме много в специализирано обучение на нашите служители за управление и работа с дрон.
Така например, в случай на забелязан инцидент от дрона, на мястото на обекта се изпращат автомобилни патрули и жива сила за съдействие и реакция, които да окажат нужната подкрепа на служителите на място или представителите на клиента.

Защо клиентите предпочитат дрон вместо физическа охрана?
Причините са няколко. От една страна, се намалява нуждата от голям брой охранителни, които да опазват тези големи площи и пространства. От друга, използването на дрон значително намалява времето за обследване на обекта. Неговият регулярен обход и цялостно наблюдение е постоянен – достатъчно е дронът да е във въздуха и мигновено може да се наблюдава целия обект.
И не на последно място – значително по-малка е възможността да се допусне пропуск или грешка, тъй като техническите решения са с изключително висока надеждност и сигурност в своята работа.
Разбира се, трябва да се отчете и друго важно предимство – чрез използването на дрон няма трудно достъпни или невъзможни места за наблюдение, което често е главен проблем при физическата охрана. По този начин услугата за сигурност, която VIP Security предоставя повишава своето качество и резултатност.

Дроновете ли са бъдещето на физическата охрана? Възможно ли е да заместят изцяло хората?
Развитието на технологиите и множеството им приложения както на работа, така и в ежедневието, стават все по-широки и масови. До голяма степен внедряването на технически средства за охрана, които да подпомагат, а впоследствие и напълно да изместят физическата сила, е тенденция и в сектор Сигурност.
Това е налице и в момента – някои банки имат клонове без нито един служител в тях, като разчитат изцяло на технически средства за обслужване, но и за охрана на своите клиенти. Така бавно, но сигурно дроновете навлизат масово в нашия сектор, а тяхното приложение е всеобхватно и оптимизира разходите за охрана.
Дронът е лоялен „служител“, готов по всяко време да изпълнява своите задължения и винаги го прави с високо качество. Той не се влияе от тенденциите на пазара на труда, мобилен е и е добра инвестиция в дългосрочен план за охраната на вашия бизнес.